Een goede CV als musicus – hoe schrijf je die?

Een goede CV is belangrijk voor een musicus. Deze bevat informatie over je professionele ervaring, vaardigheden en prestaties op het gebied van muziek.

Het belang van een goede CV

Het is belangrijk dat je als musicus professionaliteit uitstraalt. Dat doe je o.a. door goede muziek te maken, door een goede podium performance, en door een goede website te hebben. Het is van belang fat de inhoud van je website even professioneel is als je lay-out. Een belangrijk inhoudelijk onderdeel is je CV.

Het CV (Curriculum Vitae) van een musicus is een belangrijk document dat je professionele ervaring, vaardigheden en prestaties op het gebied van muziek laat zien. Dit zijn de belangrijkste componenten die moeten worden opgenomen in het cv van een muzikant.

Je inleiding

Begin met een korte inleiding waarin je je muzikale achtergrond, stijl en belangrijkste prestaties weergeeft, liefst voorafgegaan door een citaat uit de pers. Dit dient als inleiding op je cv en geeft een overzicht van je carrière. Realiseer je dat veel mensen niet verder lezen dan je inleiding, dus besteed er veel aandacht aan. Het is vaak ook het stukje tekst dat op de homepagina van je site komt te staan.

De rest van je CV is vooral informatief: het is onvermijdelijk dat het een opsomming van namen en feiten wordt. Maak je daar niet te veel zorgen over, mensen die jouw cv lezen, willen weten wat je te bieden hebt als musicus en verwachten niet anders.

Wat staat er verder in je CV?

Onderwijs en opleiding

Maak een lijst van je formele muziekopleiding, inclusief diploma’s of certificeringen. Noem relevante muziekworkshops, masterclasses of seminars die je hebt bijgewoond. Noem ook de namen van de docenten die jou lesgaven en van bij je masterclasses hebt gevolgd.

Prestaties en ervaring

Schrijf een alinea over je prestaties. Vermeld de namen van ensembles, orkesten of groepen waarmee je hebt gespeeld. Noem bijvoorbeeld bijzondere muzikale samenwerkingen of projecten waarbij je betrokken bent geweest, en vermeld je rol en bijdrage. Noem belangrijke concerten, festivals of locaties waar je hebt opgetreden.

CD’s

Vermeld de cd’s die je hebt opgenomen en zeg iets over hoe zij ontvangen zijn, bijvoorbeeld als je 4- of 5-sterrenrecensies hebt gekregen, of je hebt er een prijs of nominatie voor ontvangen.

Prijzen en onderscheidingen

Vermeld eventuele muzikale onderscheidingen, prijzen of beurzen die je hebt ontvangen.

Goede CV

Enkele tips

-Lees enkele cv’s van collega-musici door en noteer voor jezelf wat je aanspreekt en wat je minder succesvol vindt.
-Houd het cv duidelijk, beknopt en overzichtelijk. Bedenk goed wat je wilt noemen. Bedenk daarbij dat het soms sterker is op maar een paar goede ‘quotes’ te noemen, dan een complete opsomming te geven van alle positieve opmerkingen die je gescoord hebt in de pers. Dit geldt ook voor de mensen met wie je gespeeld hebt, of de zalen waarin je opgetreden hebt. Ook voor een cv geldt: in de beperking toont zich de meester.
-Zorg dat je je informatie op een logische volgorde zet, en zet alle informatie die bij elkaar past dan ook bij elkaar.
-Vermijd fouten in je taalgebruik. Het is altijd aan te bevelen om je werk kritisch te laten lezen door iemand die ervaring heeft met schrijven. Dit geldt zeker ook voor als je je biografie in een andere taal opneemt op je site.
-Gebruik een professioneel lettertype en zorg voor consistentie in de opmaak.
-Last but not least: Houd je CV up-to-date en herzie hem regelmatig.

Tenslotte

Als je je website laat maken door Rinablij.com, kun je – als je dat wil – ook tips krijgen om je teksten beter te krijgen. Onze webdesigner heeft een opleiding tot tekstschrijver gevolgd en kan je daarbij helpen.