Hoe krijg je als musicus naamsbekendheid?

Er zijn veel mogelijkheden voor een musicus om naamsbekendheid te krijgen, maar ze zijn niet allemaal beïnvloedbaar: je hebt soms een flinke dosis geluk nodig om door te breken. Maar pak je kans bij de zaken die je wél zelf kunt beïnvloeden.

Er zijn verschillende manieren waarop jij als musicus naamsbekendheid kan krijgen:

Je kunt bekendheid verwerven door veel live op te treden. Dit kan beginnen in kleine sessies, bijvoorbeeld bij Kunst in de Kamer. Deze organisatie heeft veel leden door het hele land, die regelmatig huiskamerconcerten organiseren. In een prettige ambiance geef jij je optreden en doe je meteen ervaring op.

Dit kan gaan uitgroeien tot het geven van concerten op grotere podia of festivals. Het is belangrijk om regelmatig op te treden en een publiek op te bouwen.

Online aanwezigheid

Zorg dat je online gevonden wordt: In deze digitale tijd is het belangrijk om als musicus online aanwezig te zijn. Dit betekent dat je actief moet zijn op social media, zoals Instagram, Twitter, Facebook en TikTok. Door deze kanalen regelmatig bij te werken met nieuws over jouw optredens, kunnen jouw fans op de hoogte blijven van wat er gaande is en zich meer verbonden met jou voelen.

Probeer ook je muziek op streamingdiensten te plaatsen, want mensen gaan daarop zoeken als ze horen dat je musicus bent.

En zorg voor een goede, professionele website. Besef dat je veel aspecten van je muzikale carrière niet in de hand hebt, maar hoe je website eruit ziet bepaal je zelf!

Samenwerken

Behalve dat het een geweldige manier om nieuwe inspiratie op te doen en je muzikale vaardigheden te verbeteren, is samenwerken met andere musici een goede manier om je netwerk uit te breiden. Door samen te werken met collega-musici kun je toegang krijgen tot nieuwe optredens, studio-opnames en andere muzikale kansen. Het kan ook leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden en projecten.

Kortom, samenwerken met andere artiesten kan een geweldige manier zijn om jezelf te promoten. Treed op met andere artiesten en werk samen aan nieuwe muziek.

Gebruik de media

Gebruik de media door samen te werken met bloggers, journalisten en andere mediaplatforms. Stuur bijvoorbeeld een persbericht over je nieuwe cd, of geef interviews aan online tijdschriften of lokale kranten / omroepen. Door samen te werken met deze platforms kun je je bereik vergroten en meer mensen bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in je muziek.

Maak ook gebruik van videoplatforms, zoals YouTube en Vimeo. Door muziekvideo’s, live optredens of documentaires over het opnemen van jouw cd te maken, kun je jezelf op een creatieve manier laten zien en de aandacht trekken van een breder publiek.

Optreden op de radio of televisie is uiteraard een van de beste manieren om bekend te worden. Dat regel je niet zo eenvoudig, maar begin eens bij lokale radiozenders en televisieprogramma’s.

Maak een cd

Dus een cd uitgeven is dé manier om jouw muziek bij een groter publiek te krijgen. Een cd maken is een flinke investering in tijd en geld, maar levert je – als je het goed aanpakt – veel publiciteit op: recensies in allerlei kranten – en misschien wordt jouw cd wel de cd van de week bij Radio 4!

Als je een cd uitbrengt, produceer je een fysiek product dat fans kunnen kopen en verzamelen. Door de cd te promoten op sociale media en op concerten, kun je nieuwe fans aantrekken en kunnen bestaande fans worden aangemoedigd om meer te delen en jou te promoten.

Naar collega’s en producenten toe kan jouw cd deuren openen naar nieuwe kansen en samenwerkingen.

Lidy Blijdorp

Win een prijs

Meedoen met een concours is uitstekende manier om jezelf te presenteren en zichtbaarheid te krijgen. Deelnemen aan een concours biedt de mogelijkheid om te spelen voor gerenommeerde juryleden, publiek en andere professionals uit de muziekindustrie. Zelf als je geen prijzen wint, kan dit leiden tot meer bekendheid en nieuwe kansen om op te treden.

En mocht je wèl in de prijzen vallen, dan zijn er vaak beurzen te winnen, of de mogelijkheid om op te treden op grote podia en festivals. Dit zal bijdragen aan jouw professionele ontwikkeling van de musicus en kan nieuwe kansen creëren om jezelf te laten zien aan een groter publiek.

Houd je online aanwezigheid zelf in de hand met een goede website

Er zijn dus veel mogelijkheden om jezelf te promoten als musicus, maar ze zijn niet allemaal beïnvloedbaar: je hebt soms een flinke dosis geluk nodig om door te breken. Maar pak je kans bij de zaken die je wél zelf kunt beïnvloeden – je online aanwezigheid, waaronder niet onbelangrijk: je website. Zorg dat hij er professioneel uitziet. Lees hier meer over in mijn blog. Maak er werk van, zorg dat hij aantrekkelijk, helder en up-to-date is. Vraag hulp als het niet jouw ding is om zo’n website te bouwen!

Schrik daar niet meteen van terug, denkend aan het financiële aspect, want er zijn organisaties die je kunnen helpen met de bekostiging van zo’n website: meer daarover in mijn blog over