Hoe gebruik je als musicus citaten op je website?

Hoe gebruik je als musicus citaten op je website?

Hoeveel citaten?

Er is geen vaste regel over hoeveel referenties je als musicus op je website moet gebruiken. Het gebruik ervan is afhankelijk van de inhoud en de vormgeving van je site. Er zijn wel dingen waar je rekening mee zou moeten houden.

Eerste indruk

Het mooie van je eigen website is: jij bepaalt wat jouw bezoeker te zien krijgt. Als je een mooi citaat hebt dat iedereen zou moeten lezen, dan zet je dat zo neer dat hij meteen opvalt bij het openen van je pagina. Liefst kort en krachtig. Voorkom teveel tekst, want jouw bezoeker is net zo lui als jij zelf bent: als je teveel lettertjes ziet, ga je scannen of sla je het hele verhaal over.

Relevantie

Zorg dat de referenties die je opneemt relevant zijn voor je muziek en je stijl en dat ze passen bij jou als musicus. Selecteer alleen die teksten die jouw imago en boodschap sterker maken. Bekijk voor het maken van een goede website ook mijn eerdere blog.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het is beter om een paar goede, flitsende citaten te hebben dan zoveel mogelijk te herhalen wat er over je geschreven is, hoe lovend het misschien ook klinkt. Kies bewust citaten die echt iets over jou zeggen, die jouw muzikale identiteit weerspiegelen. Op die manier maak je een goede indruk en zul je voor zowel je fans als de producenten aantrekkelijk zijn.

Variatie

Hoewel je geen specifiek aantal citaten nodig hebt, kan het hebben van een verscheidenheid aan referenties uit verschillende bronnen (bijvoorbeeld muziekcritici, collega-muzikanten, fans) een goed afgerond perspectief op je werk bieden.

Bedenk op welke pagina van je website je ze wilt plaatsen. Op je startpagina kun je het beste een kort en krachtig citaat zetten dat jouw stijl goed typeert. Op je biografiepagina kun je wel wat langere teksten kwijt, mensen die jouw biografie lezen, hebben ook wel tijd om die te bekijken. Als je een aparte pagina met recensies hebt, is het aan te bevelen de complete recensies als download aan te bieden en alleen de meest relevante (of lovende) zinnen daaruit op je pagina te zetten., samen met de bron en de datum van publicatie.

Houd het beknopt

Nogmaals, voorkom dat je je bezoekers overweldigt met te veel citaten. Streef naar een balans die je inhoud aanvult zonder deze rommelig te maken.

Visuele aantrekkingskracht

Het ontwerp en de lay-out van je website spelen ook een rol bij de manier waarop citaten worden gepresenteerd. Zorg ervoor dat ze soepel zijn geïntegreerd in het algehele ontwerp en dat je een vaste stijl hebt voor de hele website. Zo is het een prima idee om je citaten een andere grootte, kleur of lettertype te geven, maar doe dat dan op de hele site op dezelfde manier. Zo creëer je een mooie eenheid en een rustige layout.

Tenslotte

Bedenk dat jij bepaalt wat jouw bezoeker te zien krijgt. Onthoud dat de focus moet liggen op je muziek, je beeldmateriaal en een boeiende inhoud. Citaten kunnen je website verbeteren, maar ze mogen het belangrijkste doel niet overschaduwen: dat je je muzikale talent laat zien en contact maakt met je publiek.