Table of Contents
Sponsoring voor musici is aftrekbaar van de belastingen via de Geefwet Cultuur. Muziek maken doe je niet omdat je rijk wilt worden, integendeel – als je van muziek je beroep wilt maken, moet je rekening houden met een klein budget. En dat terwijl je ondernemer bent, dus je moet investeren om hogerop te komen. Een lastig dilemma.
Subsidies maken plaats voor Geefwet Cultuur
Ooit waren er ruime overheidssubsidies die musici hielpen hun kunst te beoefenen. Die zijn steeds meer afgeschaft, waardoor er tegenwoordig weinig overblijft. Gelukkig heeft de staat een kleine tegemoetkoming geregeld als compensatie voor het wegblijven van subsidiegelden: de Geefwet Cultuur. Dit houdt in, dat mensen die geld doneren aan culturele doeleinden, hiervoor 125% mogen aftrekken van de belastingen. Omgerekend komt het erop neer dat je 50% terugkrijgt als je in de laagste belastingschaal zit. Daar kunnen musici gebruik van maken.(Er is wel een drempel: over hoe je kunt doneren zonder drempel, lees je in een andere blog).
Hoe zet je deze Wet in voor jouw culturele activiteiten?
Vaak heb je als musicus mensen die jou / jouw werk waarderen. Je ouders, een familielid, trouwe fans. Zij zijn soms ook wel bereid om jou te sponsoren: daar begint het mee. Bijvoorbeeld: je ouders willen jouw masterclass wel betalen. In plaats van het geld meteen te storten naar de organisator, maken ze het over naar een Vereniging met een Anbi-status Cultuur. Eén van je vrienden stort ook nog iets, en bij elkaar verzamel je genoeg geld voor jouw cursus. Task Allegra betaalt de rekening uit jouw potje en jouw sponsors krijgen de helft terug bij de belastingopgave in het volgende jaar.
Er is een drempel voor de aftrek van giften. Lees in mijn andere blog hoe je 100% aftrek kunt krijgen.
Waar kun je terecht voor jouw project?
Er zijn veel organisaties met een Anbi-status Cultuur. De truc is om er een te vinden die past bij jouw project. Bijvoorbeeld: voor makers van kamermuziek is Task Allegra een goede keuze: zij hebben in hun doelstellingen staan: het stimuleren van kamermuziek. Dat houdt in dat alles wat daartoe bijdraagt belastingaftrekbaar is. Een masterclass, een nieuw instrument, een concert organiseren, een website voor jouw muziekpraktijk laten bouwen. Op hun website kun je bijvoorbeeld een project vinden dat het zeer aantrekkelijk maken om een musicus uit te nodigen voor een bedrijfsfeestje: belastingaftrekbaar voor 150% (voor bedrijven, of 125% voor particulieren) en goedgekeurd door de belastingdienst.
In het Fondsenboek (online te raadplegen) staat een overzicht van de Nederlandse fondsen die je kunt aanschrijven. Helaas is dit behoorlijk prijzig, maar vaak kun je een papieren exemplaar raadplegen in de plaatselijke bibliotheek. Voor klassieke musici is het een goede optie om eerst eenste kijken op de site van het Prins Bernard Cultuurfonds, want de meeste fondsen zijn een onderdeel hiervan.
Hoe regel je dat jouw Sponsoring Aftrekbaar wordt?
Als je bijvoorbeeld contact opneemt met Task Allegra, bespreek je eerst jouw project met hen. Zij beoordelen of het inderdaad onder hun doelstellingen valt – in sommige gevallen vragen ze het aan de belastingdienst – en zo ja, dan krijg je een eigen potje waarin jouw sponsors hun bijdrage kunnen storten voor jouw project. Dat geld is dan alleen beschikbaar voor jou.
Bij andere fondsen kun je soms geld krijgen zonder dat je daar zelf sponsors voor hoeft in te brengen, bijvoorbeeld het Prins Bernard Cultuurfonds. Voordeel is dat je zelf geen geldschieters nodig hebt, een nadeel is dat het wel eerst goedgekeurd moet worden: maar het is zeker het proberen waard.