Geen drempel bij Geefwet Cultuur | Spaar voor jouw Project

Als je doneert aan een Anbi-stichting kun je de gift aftrekken van je belasting, maar je hebt een drempel. Als je 5 jaar lang hetzelfde bedrag schenkt en dat vastlegt, bestaat die drempel niet: je hele gift wordt afgetrokken.

Geefwet Cultuur

Als je als musicus de Geefwet Cultuur ontdekt hebt, ontstaan er veel nieuwe kansen, want in feite betaal je maar de helft voor je masterclass / nieuwe instrument / concertlocatie (zie mijn blog van 18 april 2023). De belastingdienst is goed voor de rest. Maar de belastingdienst is ook niet gek. Zo hebben ze bedacht dat er wèl een drempel is: je mag pas giften aftrekken als je meer dan 1% van je inkomen doneert aan een goed doel. Echter: daar is een mouw aan te passen.

Notarieel schenken

Er bestaat zoiets als ‘notarieel schenken’. Schrik niet, er komt geen notaris aan te pas. Het betekent dat je (minimaal) 5 jaar achter elkaar een bedrag schenkt aan een goed doel, en dat schriftelijk vastlegt. In dat geval geldt er geen drempel, dus is het hele bedrag belastingaftrekbaar.

Geef je een gift aan een goed doel met een Anbi-status, zoals de Vereniging Task Allegra die speciaal voor musici die kamermuziek beoefenen opgericht is, dan kun je het hele bedrag aftrekken. Combineer dat met de Geefwet Cultuur, waardoor je 125% kunt aftrekken – en besef wat voor mooie dingen je hiermee kunt doen!

Voorbeeld uit de praktijk

Geefwet cultuur

Roos is toegelaten tot het Conservatorium en begint aan haar studie voor altviool. Tegelijk opent ze een potje bij de Vereniging Task Allegra, want die heeft als doel: het stimuleren van kamermuziek. Ze hoopt aan het einde van haar studie geld te hebben om een nieuw instrument te kopen. Ze vertelt aan iedereen die het wil horen, dat ze haar kunnen sponsoren.

Haar vader downloadt een formulier van de site van de belastingdienst en vult in dat hij 5 jaar lang 3000 euro aan Task Allegra doneert. Roos krijgt ook van anderen zo nu en dan een gift, en langzaam maar zeker groeit het aan tot een flinke som geld. Straks als ze afgestudeerd is, heeft ze een mooi bedrag bij elkaar. Haar vader heeft 15.000 gedoneerd, maar het heeft hem slechts de helft gekost.

Wat kun je doen?

Als je gebruik wilt maken van de mogelijkheden van belastingaftrek voor jouw project, kun je contact opnemen met Task Allegra via de website boektalent.com. Of kijk in het Fondsenboek 2023, waar een vrij volledige opsomming van de fondsen te vinden is die culturele doelstellingen sponsoren.